03

nedjelja

travanj

2011

KIM

PRETRAŽI BLOG:

Custom Search


Kim: začin i lijek


Glavni sastojak kima je eterično ulje, zatim bjelačevine, tanin, smola, vosak, sluz, celuloza šećer i kalcijum-oksalat.
Kim je odličan karminativ (sredstvo protiv nadimanja i gasova), a djeluje blagotvorno na cio digestivni trakt, odličan je diuretik i galaktagog (podstiče lučenje mlijeka) pa se posebno preporučuje trudnicama i dojiljama.
Koristi se prvenstveno kao začin, ali i kao lijek. Kimom se najčešće začinjava krompir, meso, gulaš, varivo od kelja, cvekle, svjež i kiseli kupus, ovčiji sir, čorbe i sosevi.
Sjeme kima se koristi osušeno-cijelo ili mljeveno. Stavlja se i u zelene salate, raznim namazima, pecivima...
Upravo zbog toga što olakšava varenje i smanjuje nadutost, kim se dodaje teško varljivim jelima, kao što su ona od graha, kupusa, mahunarki i divljači.
Podstiče izlučivanje urina, jača želudac, pospješuje probavu.
Ženama se posebno preporučuje jer reguliše mjesečnicu i ublažava grčeve maternice, olakšava porođajne bolove, a pospješuje izlučivanje mlijeka za vrijeme dojenja.
Recept:
* protiv nadutosti- oparak od kima
* jednu supenu kašiku preliti sa šoljom vrele vode (koja nije prokuhala, već se samo zagrijala); ostaviti da odstoji 10-15 minuta i piti 2x dnevno prije jela. Djeca treba da piju 1-2 kašike prije jela, dok se odraslima preporučuje pola šolje.

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.