03

nedjelja

travanj

2011

INTEGRALNE ŽITARICE

PRETRAŽI BLOG:

Custom Search

integralne: lat.riječ cjelinske, potpune, cjelokupne
Pšenična klica
- sadrži minerala i vitamina više nego u cijelom ostatku zrna;
- 100gr pšenične klice podmiruje dnevne potrebe u vitaminima: E, B1, B2 i niacin, te mineralima: željezu i fosforu.
- koristi se i kao dodatak u cilju poboljšanja prehrambenih vrijednosti druge hrane
Redovnim konzumiranjem pšenične klice_
-pospješujemo antioksidacijske procese u organizmu,
- snižava "loš" kolesterol,
-smanjujemo rizik ateroskleroze,
- pomažemo organizmu pri obnavljanju nervnih stanica
- pospješujemo preventivu kod kancerogenih i oboljenja kardiovaskularnog sustava
- usporava stvaranje bora i grubost kože
- sprječava ubrzano starenje i osjećaj umora
Pšenična klica ne sadrži holesterol i biološki je vrijednija od oraha, badema i lješnika, pa se zbog prijatne arome i ukusa, može koristiti kao zamjena pri pripremi nadjeva za sve vrste kolača, biskvitnih tijesta i dijetetske hrane.
Pšenična klica u prehrani
Postoje velike mogućnosti primjene pšenične klice u izradi hljeba, peciva, i finih pekarskih proizvoda, kolača i sl.. Međutim, u odnosu na visoku biološku vrijednost ove sirovine još uvijek nije posvećeno dovoljno pažnje njenoj primjeni u ishrani djece.
Najjednostavniji i najprihvatljiviji način primjene je izrada raznih vrsta voćnih i mliječnih kaša i peciva kao što su:
- kaša od pržene pšenične klice i voća
- kaša od sirove pšenične klice pripremljene s mlojekom
- fino ili obogaćeno pecivo sa nadjevom na bazi pržene pšenične klice
- kreme i sladoledi pripremljeni s pšeničnom klicom.
(Koristim osobno preko 2 godine ove klice koje proizvodi "Klas" Sarajevo i ne bih ih mijenjala ni za što. Osjećam da mi regulira tlak, popravlja raspoloženje, puni me snagom.)

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.