03

nedjelja

travanj

2011

BJELI DUD

PRETRAŽI BLOG:

Custom Search

Bijeli dud lat. Morus alba narodski Murva

Bijeli dud je skoro nezamjenjivo drvo u baščama Orijenta i na Mediteranu. Može doseći visinu do 20 metara i to brzinom rasta od nevjerovatnih 3 metra godišnje. Prvi plodovi se mogu javiti već prve godine. Listovi mladih izdanaka su dugi do 30 cm i imaju režnjeve. Plodovi su svijetloljubičasti do potpuno bijeli kod nekih kultiviranih vrsta.
Tradicionalna kineska medicina bilježi primjenu plodova bijelog duda za liječenje različitih bolesti, od dijabetesa, opstipacije do toniziranja krvi, iznojavanja, tamnjenja sijede kose. Kora duda se uzimala protiv kašlja, povišene temperature, teškog disanja, edema i za olakšavanje mokrenja.
Plodovi bijelog duda sadržavaju: anticijanidine, flavone, flavonoide: rutin, kvercetin, moracetin; zatim kumarin, hidroksikumarin i skopoletin, valeričnu kiselinu, adenin, holin i trigonelin, hlorogensku, fumarnu i folnu kiselinu.
Plodovi bijelog duda smanjuju šećer u krvi, kao i krvni pritisak, olakšavaju mokrenje, djeluju smirujuće, pomažu kod anemije te u slučaju opstipacije.
Listovi bijelog duda sadrže: amino kiseline, vitamin c, i antioksidanse od kojih je najvrjedniji rutozid i DNJ (1-deoksinojimicin) koji smanjuje krvni pritisak, reduciraju nivo šećera u krvi i jačaju metabolizam.

Korijen bijelog duda sadrži: flavonoide, ureazu, mulberozid F (Moracin) - inhibitor tirozinaze.
korijen bijelog duda služi za smirenje kašlja i astme, olakšava mokrenje, te se upotrebljava kod opstipacije.
Pored toga, nalazi se u sastavu mnogih kozmetičkih preparata za izbjeljivanje kože, uklanjanje fleka i pjega jer sadrži inhibitore tirozinaze koji smanjuju sintezu pigmenta melanina.
Također se upotrebljava u sastavu preparata protiv starenja kože, za tretman kože oko očiju, za toniziranje, i za čišćenje lica.
Primjenjuju se uglavnom plodovi u obliku sirupa ili ekstrakta, listovi u obliku čaja, ekstrakta ili sirupa i korijen u obliku čaja ili u sastavu kozmetičkih krema.
Prema dosadašnjim saznanjima, bijeli dud nije štetan i nema poznatih kontraindikacija.

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.