03

nedjelja

travanj

2011

ROTKVA

PRETRAŽI BLOG:

Custom Search

Stari narodi su je dobro poznavali i cijenili njena svojstva i djelovanje. Od najranijih vremena korištena je kao lijek protiv katara gornjih disajnih puteva, bronhitisa, kašlja i tuberkuloze pluća. Preporučuje se i osobama koje pate od zatvora.
Za žene je rotkva od velike važnosti jer, korištena kao hrana, doprinosi zadovoljenju potreba organizma za mineralima i fermentima i tako utječe na pomlađivanje. Osim toga, ona stimuliše i pojačava menstruaciju, a povećava i mliječnost dojilja. "Koktel" od soka rotkve, mrkve i cikle popravlja krvnu sliku i pročišćava tijelo.
Rotkva, posebno crna, preporučuje se kao dopuna zimskoj ishrani i kao obrana od infekcija koje prate ovo godišnje doba.
Rotkva se uzgaja u vrtovima i poljima. Upotrebljavamo korijen, koji je repastim oblika. Izvrsno je povrće, a na glasu je i kao ljekovita biljka. Rotkvu u bilo kojem obliku ne treba soliti jer tada postaje štetna. Ljudi s upalom želuca neka je ne koriste. Svima nam je dobro poznat rotkvin karakterističan pomalo oštar miris i manje-više ljut okus. Zahvaljujući svom mirisu i okusu, rotkva se u ishrani koristi uglavnom kao sredstvo koje potiče apetit. Budući da je teško probavljiva, treba je više usitniti struganjem ili još bolje u mikseru. Uvijek je treba pripremati neposredno prije upotrebe jer stajanjem gubi specifični miris i ukus, a time i neke ljekovite sastojke. U ljekovite svrhe upotrebljava se isključivo svježe iscijeđen sok korijena. Uz svježi sok u ljekovite svrhe može se pripremiti i sirup. Prilikom oboljenja žuči i žučnih putova, nedovoljnoj funkciji jetre, preporuča se uzimanje svježeg rotkvina soka. To je stari narodni lijek koji se priprema na sljedeći način: rotkvu treba dobro oprati, oljuštiti, izribati na ribež, a zatim u električnom sokovniku iscijediti sok. Što se tiče njegove uporabe, postoji više preporuka koje se međusobno razlikuju po količini soka koji se uzima tijekom dana. Najprihvatljivija je preporuka prema kojoj treba uzimati 100-150 grama soka podijeljeno u više manjih doza, tokom 4-5 dana, nakon čega treba napraviti pauzu 2-3 dana i tako ponavljati duže vrijeme da bi se ljekovito djelovanje rotkve pokazalo u punoj mjeri. U narodnoj medicini svježe iscijeđen sok upotrebljava se i za liječenje neuralgija i ishijalgija, tako da se utrljava u kožu dužinom živaca. Terapijski učinak postiže se dosta brzo. Za liječenje bronhitisa, velikog kašlja i oboljenja dišnih putova: sirup od rotkve, priprema se na slijedeći način: rokvi treba dobro oprati, oljuštiti, isjeći na tanje kolutove ili je nastrugati, i to naizmjence slagati s istom količinom šećera u odgovarajućoj posudi i ostaviti da stoji 24 sata. Nakon toga sok treba ocijediti, odnosno istisnuti. Sirup se uzima svaki sat po 4-5 kašika. Rotkva se ne preporučuje osobama koje imaju čir na dvanaestopalačnom crijevu, kao ni osobama s oboljelim bubrezima.

Korijen rotkve se može ukiseliti, a najčešće se koristi kao salata, sama ili uz jabuku, masline, jaja, kisele krastavce, uz maslinovo ulje i kiselo mlijeko.

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.