03

nedjelja

travanj

2011

BRUSNICA

PRETRAŽI BLOG:

Custom Search


BRUSNICE - moćne crvene bobice


Brusnica je bobičasto voće, tvrdo i crveno, koje zahvaljujući bogatstvu vitamina C, ima kiselkast okus. Baš kao i rodica mu borovnica, potječe iz Sjeverne Amerike. Kod nas postoje idealni uslovi za njeno gajenje, ali interesovanja nema. Starosjedioci Amerike od pamtivijeka su je koristili kao lijek, prije svega, protiv upale mokračnih puteva. Evropski doseljenici brusnicu više koriste u kulinarstvu, pripremaju ukusne džemove, sokove, a umak od brusnica je tradicionalni prilog uz ćurku.
Pravi bum je u posljednje vrijeme izazvao čaj od brusnica. Piju ga i preporučuju liječnici, nutricionisti, alternativna medicina. Zašto?
Brusnice su, nutricionistički gledano, posebni plodovi bogati različitim zaštitnim tvarima. Uz klasične vitamine , minerale i druge hranjive tvari (vitamin A, vitamin C, kalij, biljna vlakna) u njima su otkriveni i brojni bioflavonoidi koji imaju snažno antioksidativno djejstvo.
Antioksidacijski efekat vrlo je važan u preventivi i smanjivanju rizika oboljevanja od različitih karcinoma (posebno se spominje rak dojke i rak debelog crijeva).
Antioksidansi, osim toga, pomažu i u prevenciji određenih faktora koji potiču nastanak kardiovaskularne bolesti.
Hipurična kiselina, koja se nalazi u brusnicama, predstavlja prirodni antibiotik.
Pripisuje im se antibakterijska i antifungalna (protiv gljivica) svojstva.
Antocianini i proantocianidi iz brusnica pomažu i pri obnovi ćelija koje su odgovorne za vid.
Brusnica, uz sve to, djeluje i na snižavanje glukoze u krvi, što je veoma korisno za dijabetičare.
Istraživanja su pokazala da sastojci iz brusnice uništavaju i Helicobacter pylori, koji je u najvećem postotku uzročnik čira na želucu.
Također, istraživanjima se došlo do saznanja da brusnice mogu spriječiti propadanje zuba i nastanak karijesa
Idealan su lijek za mokračne puteve, budući da flavonoidi iz brusnica imaju posebno antibakterijsko djelovanje upravo u tom dijelu tijela, zahvaljujući posebnim receptorima kojima se one tu vežu.
Na bosanskom tržištu mogu se pronaći proizvodi od brusnice: ČAJ- sušeni plodovi; KONCENTRAT; KAPSULE s dodatkom vitamina C.

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.