03

nedjelja

travanj

2011

BROKULE

PRETRAŽI BLOG:

Custom Search

Brokule štite od mnogobrojnih zdravstvenih problema pa mnogi nutricionisti smatraju da bi se umjesto na pijacama trbale prodavati u ljekarnama.

Brokule su povrće broj jedan protiv raka. Sprječava razvoj razlicitih vrsta zloćudnih tumora, prvenstveno raka dojke, pluća, debelog crijeva, želuca i bešike, što su potvrdila razna istraživanja. Velika antikancerogena moć brokula zasnovana je na visokom sadržaju dva antikancerogena sastojka: indola i sulforafana. Indoli podstiču organizam na proizvodnju zaštitnih enzima koji neutralizuju delovanje estrogena, ženskih hormona koji ubrzavaju rast tumora vezanih za hormonalnu aktivnost (sprječava rak dojke). Također sprječavaju da kancerogene materije oštete DNK.
Sulforafan sprječavaju štetno djelovanje kancerogenih agenasa na zdrave stanice.

Njena antikancerogena moc potječe i od visokog sadržaja vitamina C, betakarotena, drugih antioksidanata kao što su: glutation, kuercetin, lutein, glukarat koji neutraliziraju slobodne radikale.

Brokuli su saveznik imunološkog sustava. Veoma su bogate vitaminom C 0,200 grama obarene brokule zadovoljava potrebe dnevne količine vitamina C. To je čini neprijateljem prehlada (vitamin C smanjuje trajanje i težinu simptoma kod prehlada.

Pocevši od karotena, tijelo sintetiše vitamin A koji neutralizira slobodne radikale koji, uz ostalo oštećuje epitelne stanice sluznica koje su prva barjera imunološkog sustava u borbi protiv infekcija.

Biljni ostaci brokula - celuloza i voda - nakon postupka varenja deluju u crijevima poput spužve, pa samim tim sprječava zatvor i rak debelog crijeva. Smanjuju razinu kolesterola u krvi, pomažu detoksikaciju organizma i pogoduju otklanjanju štetnih otpadnih materija koje podstiču nastanak bolesti i štete koži i kosi.

Zahvaljujuci pružanju osjećaja sitosti (zbog celuloze) i maloj energetskoj vrijednosti: sadrži samo 5% šecera, nimalo masti .. samo 15 kalorija na 100gr broke, pomažu kontroliranje tjelesne težine.

Brokule su povrće koje se jede prvenstveno tokom zime. Da bi ste što bolje iskoristile njene nutritivne vrijednosti, prilikom kupovine birajte brokule sa što tamnijim zelenim cvjetovima jer onda sadrže više vitamina C. Brokule je najbolje pripremati istog dana poslije kupovine, u zamrzivaču se može držati 5 dana ako je prethodno kratko obarite u blago zasoljenoj vodi. Najbolje je kuhati je na pari ili čak blago ispržiti jer dugotrajnim kuhanjem gubi do 60% vitamina C. Najbolje je kada se kombinira uz namirnice bogate biotinom (Vitamin B), kao što su soja, žitarice, kukuruz.

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.