03

nedjelja

travanj

2011

ŠLJIVE

PRETRAŽI BLOG:

Custom Search

Šljiva (prunus domestica) - izvor zdravlja i ljepote

Šljiva potječe iz Azije, gdje je bila poznata još u starom vijeku. Njeni sočni plodovi krasili su viseće vrtove Babilona. danas se gaji u cijeloj Evropi (izuzev krajnjeg sjevera), sjevernoj i južnoj Africi, sjeverozapadnoj Indiji, istočnoj Aziji i Sjevernoj Americi.
Ljekoviti dio biljke je plod koji može koristiti u svježem stanju, osušen ili u vidu slatke prerađevine.
Ljekovitost:
Šljive su bogate kalijem, mineralom koji je neophodan za održavanje acido-bazne ravnoteže i čiji nedostatak u organizmu dovodi do umora. Vrlo su bogate i vitaminima, a imaju nisku energetsku vrijednost (u 100gr ima samo 46 kcal). sadrže vitamine C, B1; B2, koji jača nerve, pomaže u slučaju stresnih situacija, a dobri su za koncentraciju. U njima ima cinka i bakra koji djeluje protiv depresije i jačaju imunološki sustav. Posebno značajni su pektini, odnosno topljiva dijetetska vlakna koja narastu u želucu i crijevima i tako podstiču probavu, skupljaju otrovne materije iz organizma i izbacuju ih. Zbog toga se unošenje šljive u organizam preporučuje posebno ljudima koji nisu u prilici biti fizički aktivniji, te da se zdravije hrane.
Suhe šljive imaju mnogo više minerala, vitamina i fitokemikalija od svježih, a posebno su bogate antioksidansima. Šljive popravljaju apetit, jačaju srce i pomažu u slučaju oboljenja bubrega, bolesti jetre i pojave reume. Kada se redovno konzumiraju, odlične su u prevenciji raka, pomlađuju i regeneriraju organizam i sprječavaju pojavu bora. Također, one su odlična pilula za mršavljenje jer povezuju masti iz hrane koje se unose u organizam i izbacuju ih preko crijeva.
Recepti:
* Za bolji rad crijeva:
- Pripremite laku večeru koja će vam obezbijediti normalan rad crijeva. Uzmite 1 / 2 litra mlijeka, tri kašike meda, po 30g suhog grožđa, suhih šljiva, i suhih smokava. Šljive i smokve potopiti u vodu i ostavite da odstoje u njoj preko noći. Šljive očistite od košpe, pa ih sitno isjeckajte zajedno sa suhim grožđem, zatim sve dobro izmiješajte sa medom i mlijekom, ručno ili u mikseru
* Protiv zatvora
- Natopite uvečer šaku opranih suhih šljiva. Ujutro pojedite šljive i popijte sok.
Djelotvorna je kombinacija šljiva sa suhim smokvama. 5 suhih smokava i 5 suhih šljiva ostavite da prenoće u vodi, a ujutro ih ugrijte, popijte sok i pojedite plodove.
* Protiv aritmije
- Izmješajte pola čaše soka šljive, pola čase soka banane, 0,25 dl soka limauna. Popijte čašu soka, tri puta na dan, prije jela, tokom 3-4 nedjelje.
* Liječenje jetre
- Rasijecite nekoliko manjih slatkih šljiva, izbacite koštice pa ih potopite u hladnu vodu da prenoće. Ujutro odlijte vodu, dospite novu i kuhajte 2-3 sata. Svakih sat vremena odlijevajte stari i dolijevajte novu vodu. Konzumirajte 18-20 komada vrelih ili podgrijanih šljiva prije jela.

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.