03

nedjelja

travanj

2011

LUK

PRETRAŽI BLOG:

Custom Search

BIJELI I CRVENI LUK; PRAZILUK

BIJELI LUK
- Lično ne mogu zamisliti jelo od paprika bez bijelog luka. Za moj ukus jedino tada paprike u prženju imaju pravu aromu. Miris mu se izgubi, tako da se može i veća količina ubaciti, a ne smeta ni paradajzu koji se dodaje. Pomiješan s kiselim mlijekom također je izuzetan...
- Sadrži: bjelančevine, ugljene hidrate, željezo, kalcijum, kalijum, magnezijum, natrijum, fosfor, hlor, jod, kobalt, mangan, bakar, cink, germanijum, selen... ovo je nevjerovatno, nije ni čudo što ga toliko hvale. Naučnici su otkrili 100 komponenata koje se sadrže u bijelom luku.
Ljekovitost:
- podmlađuje koštano i nervno tkivo, jako detoksirajuće sredstvo, efikasan protiv hroničnih i povremenih groznica, čisti krv i limfu, povećava količinu sjemena
- pomaže u snižavanju visokog krvnog pritiska i smanjenju šećera u krvi;
- liječi astmu i bronhitis; poboljšava cirkulaciju i rad srca;
- pomaže organizmu da se izbori s raznim toksinima i uspostavlja snagu;
- sadrži tvari koje su sposobne razrijediti krv i spriječiti trombozu.
Kad se ovo zna, onda se može iskombinovati i upotreba da oštar miris ne stvara izbjegavanje u ishrani.
Bolesti:
- uzeti na usta kod:
* prehlade,, kašlja, visokog holesterola, visokog krvnog pritiska, ateroskleroze, probavnih poremećaja, infekcije mokračnog mjehura, tegoba s jetromi žučnim mjehurom
- primijeniti izvana kod:
* atletskog stopala
* lišaja na tijelu i tjemenu
* blažih kožnih infekcija
Pripravci
* bez recepta: češnjak je dostupan svjež ili u kapsulama.
* kućna priprema: VANJSKA PRIMJENA: luk se miješa sa sezamovim uljem i nanosi izvana za liječenje lišaja tjemena, dječijih glista, karbunkula, atletskog stopala artritisa i reumatizma.
TINKTURA: pomiješati jednu šoljicu usitnjenog bijelog luka s 1 litrom konjaka. Protresti svaki dan tokom dvije sedmice; uzeti do 3 velike kašike svaki dan.
Nuspojave
- blage: Kod osoba alergičnih na bijeli luk, može doći do osipa.
Posebne informacije:
* provjerite kod liječnika smije li se bijeli luk uzimati tokom trudnoće
* luk sadrži aktivnu tvar koja sprječava zgrušavanje krvi. Ako osoba boluje od poremećaja zgrušavanja krvi, treba se o primjeni posavjetovati s travarom ili liječnikom.
* iako nema konačnih dokaza, niz istraživanja pokazuje da uvođenje češnjaka u svakodnevnu prehranu može smanjiti opasnost od srčane bolesti. Smatra se da luk ima dodatnu ulogu u liječenju bolesti srca i krvnih žila. Posavjetovati se sa stručnjakom.
CRNI LUK; CRVENI LUK
sastav: vitamini- C,E, grupa B, PP, provitamin A; soli kalijuma, kalcijuma, željeza, fosfora, jod...
Ljekovito djelovanje:
- otklanja začepljenja i podstiče apetit, uspješno podmlađujuće djejstvo,
- svježe pripremljen sok preporučuje se kod bolesti gornjih disajnih puteva,, angine, gnojnih rana koje dugo ne mogu da zarastu;
- izrendani luk s medom liječi suhi kašalj kod bronhitisa;
- kod gripe treba udisati miris luka ili mazati sluzokožu nosa;
- koristi se kod hipo i avitaminoze;
- jača rad srca, širi krvne sudove i time smanjuje pritisak i oživljava rad lijenih crijeva.
- otklanja mikrobe i viruse
. Sušenjem luk gubi ljutinu i miris, pa samim tim i ljekovitost, zato se treba koristiti isključivo sirov.
- Kuhani luk u sirćetu ili luk koji je odstajao u sirćetu, koristan je protiv žutice, bolesti slezene, za poboljšanje apetita i varenja.
- Svjež iscjeđen sok luka praktikuje se i kao protivotrov kod ujeda škorpiona. Stavljanje istucanog luka na ujedeno mjesto je također isprobano sredstvo.
- Mazanje kože sokom od svježeg luka je za pojačanu cirkulaciju i poboljšanje tena.
Napomena: pretjerane količine svježeg luka su štetne i mogu izazvati glavobolju, pogoršanje pamćenja. Kuhan, nema štetne posljedice.
Miris luka u ustima se otklanja proprženim orahom ili hljebom prepečenim na plotni.

PRAZILUK, prasa

- najkorisnija materija u njemu je etersko ulje koje sadrži sumpor, što doprinosi čišćenju organizma, poboljšava opće zdravstveno stanje i pojačava apetit.
- ima visok sadržaj vitamina A,B,C pa je veoma bitan zimi u ishrani.
Recepti ljekoviti:
- Praziluk s mlijekom i krompirom za upalu bubrega i bubrežnih oboljenja. ne soli se , ili vrlo malo.
_ kod gihta i kostobolje izdrobi se cio praziluk pa se češće stavlja na oboljelo mjesto;
- Za kašalj: prasa se sitno isjecka, malčice prokuha na mlijeku, ohladi. Doda se med, sve se dobro usitni, izmješa, pa uzima kašikom.
Narodna medicina koristi ga kod reumatizma, poremećaja metabolizma, gojaznosti,kamena u bubrezima, kostobolje, za poboljšanje rada jetre, povećanje apetita...
Napomena: Kao u slučaju svakog pretjerivanja, i velike količine praziluka djeluju veoma štetno, pa mogu dovesti čak i do smrti.


Dopuna
LUK KAO LIJEK

Probajte ovaj domaći sirup za iskašljavanje koji kombinuje ublažujuće djelovanje meda sa oštrinom sirovog luka.
Prelijte med preko kolutova luka te ostavite da stoji preko noći u zatvorenoj posudi. Ujutru smjesu procijedite u čistu posudu, a kolutove luka bacite. progutajte kašiku smjese svakih pet do šest sati, prethodno je blago zagrijavši.

(iz komentara):
Crveni luk jako dobar kod prehlade , izrezem ga djeci kad im se zacepi nos i stavim u sobu preko noci , dosta je efektivan i preporucila bih da isprobate .
Objavio/la lillium u 19:16, 2 komentar(a), print, #
20.08.2006.
KISELI KUPUS I TIKVA

KISELI KUPUS:
- ljekovitost se pripisuje vitaminu U (pretpostavlja se da je dobar u zacjelivanju čira na želucu) i velikoj količini vitamina C. Oba vitamina utječu na zarastanje rana i čireva.
- Rastapa i odvaja loše sokove iz tijela, te jača i čisti krv.
- Rasol koriste za liječenje starog kašlja i za ušna oboljenja (upala, otvrdnutost ušne masti, nagluhost). U ovom slučaju se pažljivo ušnom špricom uštrca par kapi rasola i najčešće nakon par dana nastupi poboljšanje.
- Kupus: za hronični zatvor, bubrege, slabokrvnosti, rastrojenih živaca, bolesti grudnog koša, skorbuta, reume, gihta...
Listovi: kao oblog poslije ujeda pčela, kod rana i čireva ( staviti na oboljelo mjesto blago ugrijan 30 do 45 min, pa zamijeniti novim listom).
- Najbolje uzimati kao salatu.

TIKVE/BUNDEVE:
- sadrži: masno ulje, mnogo pektina, bjelančevina, šećera, karotena, soli mangana, vitamina C, fosforne i salicilne kiseline i fitosterina.
- spada u najzdraviju i ljekovitu hranu;
obnavlja tjelesne sokove; ulje od košpica (bučino ulj) smatra se odličnim lijekom za probleme povećane prostate i teškoća pri mokrenju; odličan lijek protiv psorijaze- oboljeli bi je trebao jesti svaki dan, kao sok, kuhanu, pečenu; narodni je lijek protiv glista ( sjemenke očišćene i istucane pomiješaju se s medom i uzimaju ujutro naštesrca- djeca 150 gr, odrasli 400gr.)

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.