03

nedjelja

travanj

2011

CVEKLA

PRETRAŽI BLOG:

Custom Search

POVRĆE ZA DOBRU KRV
Činjenica da cvekla sadrži betanin i betain svrstava je u ljekovito povrće koje čini krvne sudove zdravijim, regilira krvni pritisak, smanjuje holesterol, podstiče razmjenu materija i stimulira efikasnije funkcioniranje jetre. Cvekla je korjenasto povrće, a kao ljekovita biljka poznata je već više od dvije tisuće godina. Današnja pitoma cvekla nastala je od divlje koja se još i danas može naći na obalama Sredozemnog i Crnog mora. Stari su narodi upotrebljavali samo mesnato debelo lišće, dok je njezin korijen bio tvrd i neupotrebljiv. Stoljećima su povrtlari eksperimentirali dok nisu dobili današnju vrstu cikle, sa sočnim velikim crvenim korijenom, ali su pritom zanemarili list. Od korijena se priprema «krvava salata» koju svi vole, prije svega radi ukusa, naročito u kombinaciji s hrenom, i nezavisno od toga što osnažuje krvne sudove. Činjenica da cvekla sadrži betanin i betain svrstava je u ljekovito povrće koje čini krvne sudove zdravijim, regulira krvni pritisak, smanjuje holesterol, podstiče razmjenu materija i stimulira efikasnije funkcioniranje jetre.
U staroj Grčkoj cvekla je bila dugačkog oblika, bijele ili crvene boje i vrlo slatka; jeli su je i sirovu. Ova koju danas koristimo u jelima ima oko 3% šećera, dok ga neke sorte koje se koriste za stočnu hranu imaju i do 8 posto. U 18.stoljeća selektivnim uzgojem dobile su se sorte sa čak 20% šećera. Vitamini i minerali
U cikli ima najviše vitamina C, pa karotina, zatim vitamina B1 i B2. Ovo povrće može se pohvaliti gotovo čitavim spektrom minerala koji su neophodni čovjeku za život i optimalno funkcioniranje: kalij, natrij, fosfor, kalcij, magnezij, željezo, fluor, sumpor, jod, brom, litij, rubidij, cezij i stroncij. Za razliku od ostalog povrća, sadrži i određenu količini kobalta, što se preporučuje vegeterijancima, odnosno veganima koji ne jedu ni mlijeko, sir i jaja, a kobalt je neophodan u sintezi vitamina B12. Vitamin B12 nalazi samo u proizvodima životinjskog porijekla, dok ga u povrću, uglavnom, nema. Vitamin B12 sudjeluje u stvaranju eritrocita u krvi, a pomanjkanje tog vitamina izaziva pernicioznu anemiju. Upravo zbog toga, cvekla je jedan od najboljih prirodnih lijekova za liječenje anemije i slabokrvnosti. Ima još povrća bogatijeg željezom, ali često se baš cvekla preporučuje anemičnima. Razlog je visok sadržaj antocijanina koji joj daje crvenu boju, a on štiti eritrocite i čini krvne sudove elastičnijim. Ovim posrednim načinom utječe na srce, pa ono bolje pumpa krv. A adenin kojeg također ima u cikli, omogućava održavanje visoke koncentracije leukocita.
Ljekovita vrijednosti cikle poznata je već iz antičkih vremena. Upotrebljava se kao pomoć liječenju malarije, akutnih fibroznih bolesti i gripe u početnom stadiju te za reguliranje krvnog tlaka, osobito niskog, a povoljno utječe na živce i rad mozga. Zbog celuloze i pektina koje sadrži u izobilju, cvekla pozitivno djeluje na rad crijeva. Prisutnost joda ciklu čini dragocjenom u borbi protiv ateroskleroze i kod usporavanja procesa starenja; stoga se preporučuje i starijim osobama. Zbog sadržaja selena cvekla predstavlja namirnicu koja posjeduje svojstvo remineralizacije i uspješno se suprotstavlja prijevremenom starenju te sudjeluje u općem čišćenju organizma. Sadrži i salicilnu kiselinu koja u organizmu djeluje protuupalno. Zahvaljujući prisustvu antocijana koji cikli daje crvenu boju, utječe na obnavljanje krvi, suzbija rast stanica tumora i služi kao prirodno sredstvo za zaštitu i otklanjanje posljedica štetnog zračenja.
Jedna mahana - Cikla ima dosta oksalne kiseline (338mg/100g cvekle), a ona negativno utječe na apsorpciju kalcija i ostalih minerala. Ljudi koji pate od osteoporoze, kao i oni sa kamenom u bubregu, bolje da budu oprezni i da ne pretjeruju sa ciklom.

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.