06

srijeda

travanj

2011

PRILAGOĐENA DIJETA....za mlade do 30god.

PRETRAŽI BLOG:

Custom Search

Dijetalnu ishranu treba prilagoditi godinama

Organizam u svakoj životnoj dobi drukčije funkcionira i ima drukčije potrebe. Ne provodite kratke drastične dijete.Ko želi izgubiti na težini, treba provoditi jednostavnu dnevnu dijetu zasnovanu na pravilnoj prehrani. Pri odabiru namirnica nije presudna njihova kalorična vrijednost kao niti njihov sadržaj vitamina, minerala i ostalih hranjivih tvari. Najvažnije je da odabrane namirnice sadrže upravo one tvari koje su organizmu potrebne. Za vrijeme trajanja dijete treba uzimati mnogo tekućine, a najmanje 2 l vode ili nezaslađenog čaja.

SA 30 godina:
- PROBLEMATIČNA ZONA trbuha
- pojavljuju se prve bore i celulit

ORGANIZAM SADA TREBA:
*ŽELJEZO jer pospješuje stvaranje hemoglobina u crvenim krvnim stanicama koji prenosi kisik do svake stanice u tijelu. Osim toga, poboljšava energiju i ublažava umor.
-najbolji izvor željeza: jetra, žumanjak, kiseli kupus, špinat, šampinjoni, šljive, zobeno brašno.

*VITAMIN C jer pomaže apsorpciju željeza, održava kalogenska vlakna elastičnim, sprječava prijevremeno starenje kože te stvaranje bora i celulita.
- najbolji izvor vitamina C: ribiz, paprika, egzotično voće i agrumi.

*FOLNA KISELINA i VITAMIN B12 jer su neophodni za proizvodnju crvenih krvnih stanica i diobu stanica u organizmu.
- najbolji izvor: lisnato povrće, narandža, integralne žitarice, jaja, pivski kvasac, sir, soja.

*PIRODOKSIN jer sprječava zadržavanje vode, pomaže u metabolizmu masti i kontrolira pretilost/debljinu.
- najbolji izvor: pivski kvasac, sjemenke suncokreta, sirove pšenične klice, orasi, mlijeko, jaja, piletina, riba, kupus, krompir, integralno brašno.

*BALASTNE TVARI I MLIJEČNE BAKTERIJE jer pomažu asorpciju hrane, reguliraju probavu i čine vitkijim, uklanjaju otrove i štetne tvari iz organizma i obnavljaju crijevnu floru.
- najboljii izvor: povrće, voće, proizvodi od integralnog brašna, jogurt, kefir, i kiseli kupus.


PRIJEDLOG JEDNODNEVNE DIJETE ZA 30god.

*doručak (240kcal) : 40 gr integriranog kruha ili peciva s i žličicom maslaca; 30 gr polutvrdog sira (30%) i nekoliko rotkvica.

*među obrok (100kcal): 2 kivija

*ručak (330kcal): 250 gr šampinjona narezati na četvrtine, ispržiti na 1 žličici ulja, začiniti limunovim sokom i posuti s 1 žličicom nasjeckanog peršuna.
Odrezak ispržiti na 1 žličici ulja i poslužiti sa šampinjonima, 1 žličicom biljnog maslaca i začiniti zeleni po želji.

*među obrok (120 kcal): 1 čaša jogurta sa 100 gr crvenog ili crnog ribizla

* večera (360 kcal): 1 crvena paprika i 1 izbijeljena peteljka celera. Narezati i pomiješati sa 2 žlice usitnjene zelene salate.
Dodati jedno narezano tvrdo kuhano jaje i 50 gr morskih račića.
Salatu začiniti marinadom od 2 žličice maslinovog ulja, malo octa (ocat i vode), te posuti nasjeckanim peršunom. Uz salatu poslužiti 30 gr integriranog tosta.
_____________

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.