03

nedjelja

travanj

2011

GREJP

PRETRAŽI BLOG:

Custom Search

Hibrid limuna i narandže porijeklom je sa Barbadosa. Ima kiselkasto-slatki okus s blagom gorčinom.
Od vitamina najviše sadrži vitamin C-samo polovica ovog voća osigurava dnevne potrebe za ovim vitaminom. Pored toga sadrži i dosta vitamina A, B1, B2, kao ibiljna vlakna, niacin i karotenoid.
Crveni grejp ima veliki sadržaj julikopena, antioksidansa koji je značajan za prevenciju tumora crijeva i prostate. Dobar je i za snižavanje razine kolesterola u krvi.
Pošto ima mali broj kalorija, a stvara osjećaj sitosti, preporučuje se u slučaju problema sa viškom kilograma.
Istraživanja pokazuju da dodavanje grejpa u svakodnevnu prehranu utječe na snižavanje razine inzulina u krvi.
Njegovo korištenje pomaže u borbi protiv bolesti desni.
međutim, ovo voće zbog kiselog ukusa trebaju izbjegavati ljudi koji pate od gastritisa i čira na dvanaestopalačnom crijevu.
OPREZ
Otkriveno je da svakodnevno konzumiranje samo jedne četvrtine grejpfruta može da poveća rizik od raka dojke za čak 30 posto kod žena u postmenopauzi. Ova pojava objašnjava se povećanjem nivoa hormona estrogena do kojeg dolazi nakon konzumiranja grejpa.
Konzumiranje može, također, biti opasno u kombinaciji s nekim lijekovima, posebno kod upotrebe nekih lijekova za sniženje razine kolesterola, reguliranje visokog krvnog tlaka, bolesti srca, depresije, HIV virusa, alergije ili impotencije.
Zato se preporuča obavezno dogovaranje s liječnikom prije početka redovitog korištenja grejpa u prehrani.

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.