03

nedjelja

travanj

2011

KISELI KUPUS I TIKVA

PRETRAŽI BLOG:

Custom Search


KISELI KUPUS:
- ljekovitost se pripisuje vitaminu U (pretpostavlja se da je dobar u zacjelivanju čira na želucu) i velikoj količini vitamina C. Oba vitamina utječu na zarastanje rana i čireva.
- Rastapa i odvaja loše sokove iz tijela, te jača i čisti krv.
- Rasol koriste za liječenje starog kašlja i za ušna oboljenja (upala, otvrdnutost ušne masti, nagluhost). U ovom slučaju se pažljivo ušnom špricom uštrca par kapi rasola i najčešće nakon par dana nastupi poboljšanje.
- Kupus: za hronični zatvor, bubrege, slabokrvnosti, rastrojenih živaca, bolesti grudnog koša, skorbuta, reume, gihta...
Listovi: kao oblog poslije ujeda pčela, kod rana i čireva ( staviti na oboljelo mjesto blago ugrijan 30 do 45 min, pa zamijeniti novim listom).
- Najbolje uzimati kao salatu.

TIKVE/BUNDEVE:
- sadrži: masno ulje, mnogo pektina, bjelančevina, šećera, karotena, soli mangana, vitamina C, fosforne i salicilne kiseline i fitosterina.
- spada u najzdraviju i ljekovitu hranu;
obnavlja tjelesne sokove; ulje od košpica (bučino ulj) smatra se odličnim lijekom za probleme povećane prostate i teškoća pri mokrenju; odličan lijek protiv psorijaze- oboljeli bi je trebao jesti svaki dan, kao sok, kuhanu, pečenu; narodni je lijek protiv glista ( sjemenke očišćene i istucane pomiješaju se s medom i uzimaju ujutro naštesrca- djeca 150 gr, odrasli 400gr.)

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.