03

nedjelja

travanj

2011

ORAH

PRETRAŽI BLOG:

Custom Search

Sastav oraha
Orahovo jezgro sadrži najviše ulja (55-65%), zatim visokovrednovanih bjelančevina (15%), isto toliko ugljenih hidrata, a bogato je i kalijumom, magnezijumom, fosforom, željezom, vitaminima B i C. List oraha sadrži čvrsto eterično ulje žućkaste boje, tanin, galne i elagnu kiselinu, materije ljutog i gorkog okusa. Pošto sadrži raspadnute ljekovite sastojke, od orahovog lišća mogu se praviti sirupi, ekstrakti i drugi galenski preparati. Lišće je mnogo bolje upotrebiti odmah, još dok je zeleno i svježe.
Ljekovito dejstvo
Čaj od mladog lišća oraha, uz dodatak meda, koristi se za čišćenje, poboljšavanje i jačanje krvi, za jačanje želuca, olakšavanje probave, protiv raznih čireva, kostobolje, skrofuloze, gnojnih rana svih vrsta, te za ispiranje i oblaganje upaljenih očiju. Efikasan je u liječenju rahitičnih oboljenja kostiju, opšće slabosti organizma, krvarenja zuba i bolesti desni. Vrlo dobri rezultati postižu se u slučaju saniranja bubuljica, krasta na glavi, lišajeva na bradi, gnojnih osipa, prekomjernog znojenja nogu i bijelog pranja. Od zelenih nedozrelih plodova, ili samo od zelene ljuske, uz dodatak meda, priprema se ljekoviti sirup. U vanjskoj upotrebi orah se koristi za obloge i kupanje, protiv upale očiju, kroničnog ekcema i zagađenih rana, a može poslužiti i kao ulje za kosu. Mladi, zeleni orasi imaju vrlo mnogo vitamina C i drugih vitamina, pa se zato stavljaju u med kao "slatko". S obzirom da predstavlja pravu riznicu vitamina proizvodi od oraha daju se bolesnicima, slabašnoj djeci i slabokrvnim osobama. Kada se trljaju na zraku, svi dijelovi biljke potamne i oboje prste mrkocrnom bojom koja se teško skida. Međutim, upravo zahvaljujući toj osobini od oraha se pravi ulje za mazanje kože prije sunčanja.
Protiv znojenja nogu
U 2 litra vode potopiti po 5 supenih kašika isitnjenog orahovog lišća i kore mladog hrasta. Zakuvati i kuhati 10 minuta. U tom odvar, kada se smlači, oprati noge. Poslije pranja noge se ne brišu, već se suše na zraku.
Za jačanje kose
Na stroju za mljevenje samljeti 10 supenih kašika jezgre od oraha i staviti ih u litar alkohola (96%). Flašu sa mješavinom dobro zatvoriti i ostaviti je da dvije nedjelje stoji na toplom mjestu. Dobijenom tečnošću svako veće masira se koža glave, a poslije toga kosa se osuši.

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.