03

nedjelja

travanj

2011

JABUKA

PRETRAŽI BLOG:

Custom Search


divlja jabuka

Zrele mirisne jabuke siguran su znak da se bliži jesen. Jabuka je bila poznata od davnina i današnje sorte su dobivene složenim ukrštanjem divljih vrsta. Iz malih, kiselih, tvrdih i oporih jabuka dobivene su brojne veće, slađe i ukusnije sorte.

domaća jabuka



Domaća jabuka je hibridnog porijekla, a nastala je u centralnim dijelovima Azije, odakle se raširila po cijelom svijetu te nam je danas na tržištu dostupno više od 7000 sorti. Jabuka je drvenasta biljka, a pripada porodici najljepše skupine cvijeća, a to je porodica ruža. Poznato je svima da je ruža kraljica cvijeća, pa su tako jabuka i ruža dvije prekrasne ljepotice u bogatoj porodici ruža. Jabuka se uzgaja u voćnjaku, a ima slatke i sočne plodove bogate vitaminima i mineralima, pa je zato dobila počasni naziv kraljica voća. Domaća jabuka je listopadno drvo sa gustom krošnjom. Listovi su ovalni, a cvjetovi bijele boje.

jabuka u brojkama (sastav)



Jabuka je prava mala riznica sastojaka koji pozitivno utiču na naš organizam. Prosječno, voda čini 85% ploda, ugljikohidrata (šećera) ima oko 14%, masti i bjelančevina zajedno oko 1%, a vlakna se nalaze u količini od 1%. Jabuka sadrži i do 85% vode, u kojoj su otopljene (rastvorene) različite tvari te prolazi kroz želudac u roku od 15-20 minuta. Ona se jede prije obroka ili nekoliko sati poslije. Ako se jede sa drugom hranom onda boravi u želudcu i nekoliko sati. Ono što jabuku izdvaja od ostalog voća je visoki sadržaj pektina. Pektin je rezultat zrenja (sazrijevanja) ploda. On u kontaktu sa vodom bubri, pa u našem želudcu jabuka uspijeva postići dodatni osjećaj punoće i sitosti. Pektin potiče i reguliše probavu, te pomaže kod poteškoća sa probavom. Od vitamina treba istaknuti vitamine A, B1 i B2 te vitamin C.

oguljena i neoguljena jabuka



Najveći dio visokovrijednih hranjivih sastojaka smješten je u kori ploda ili odma ispod nje, pa bi bilo bolje jesti cijelu jabuku, ali danas u doba pesticida, morate znati odakle ta jabuka potiče. Ako ih niste ubrali u vlastitom vrtu, u nekoj čistoj oazi, guljenje je nužno! A kad ih kupujete na tržnici, ne zaobilazite one male i neugledne. I ne grozite se crva u njima, jer što je dobro crvu, dobro je i nama. Navedeni su hranjivi sastojci sadržani u 100 grama neoguljene i oguljene jabuke. Zapravo, razlike su veoma male i ne postoji razlog da ovo ,,prastaro“ voće, u jednom ili drugom obliku, ne stigne na naše stolove.

jabuka i zdravlje



Dok se nauka još muči da otkrije sve tajanstvene sastojke koje su jabuku uzdigle na visoko i počasno mjesto, historija ljudskog društva pamti da je još od Adama i Eve pa sve do danas bila simbol zdravlja i ljepote. Sve što dobijete iz jabuke, možete dobiti pojedinačno i iz drugih voćki, ali zašto komplikovati kada imate sve u jednoj jabuci. Jedna jabuka dnevno čuvat će vaše zdravlje i spriječiti pojavu mnogih oboljenja. Ljekari tvrde da se bolesti srca srca i krvnih sudova mogu izbjeći, sve do duboke starosti ako se svakog dana pojede bar 1 jabuka. Kako je bogata vlaknima , koja bubre u želudcu te tako stvaraju osjećaj sitosti i smanjuju apetit, jabuka je nezaobilazna u svim dijetama sa ciljem smanjenja kilograma. Kako sadrži mnogo kalija, jabuka potiče i izlučivanje suvišne tečnosti iz organizma pa uz ostalo na taj način pogoduje i mršavljenju. Ona pomaže pri prehladama i upalama gornjih disajnih puteva. Jabuke su vrlo važne i za njegu zuba. Umjesto pranja zuba navečer, možete pojesti i jabuku. Sok iz jabuke ubija i do 80% bakterija koje izazivaju karijes. Ona je dobrodošla i kao sredstvo za smirenje i uspavljivanje. Zahvaljujući čudesnoj kombinaciji vitamina C, minerala i ostalih tvari u njoj, jabuka, jača imunitet i snadbijeva organizam energijom, te sprječava umor i gubitak koncentracije.

Ovo je nešto što je mnogima od nas nepoznato! Sok od jabuke može smanjiti gubitak pamćenja koji se veže uz starenje. I ne samo to. Jabuka ima u raznim bojama i ukusima. Ako niste raspoloženi za zelenu jabuku, uzmite crvenu. Ako vam ni ta ne odgovara, probajte sa žutom. U svakom slučaju, jabuke su voće koje bi trebali uvijek imati u kući!

Vrste jabuka:

Idared je američka sorta nastala 1935. godine križanjem sorti Jonathan i Wagner, a u proizvodnju je uvedena 1942. godine. Viosokoproduktivna je plantažna sorta i neosporno danas najpopularnija jabuka u BiH.
Jabuka Gala
Ova izuzetno atraktivna jabuka dolazi sa Novog Zelanda.
Elstar je još jedan uspješan potomak Golden Deliciousa nastao u Nizozemskoj 50-tih godina prošlog stoljeća.
Jonagold je američka sorta nastala 40 - tih godina prošlog stoljeća, i kao što ime kaže, dobivena je križanjem Golden Deliciousa i Jonathana. U proizvodnju je uvedena 1968. godine i odtada je postala naročito popularna u Europi. Jonagold je najbolje od dviju sorata u jednoj!
Braeburn je danas jedna od najvažnijih komercijalnih sorata jabuke i bez sumnje prvoklasna desertna jabuka!
Jabuka Golden Delicious
I stvarno, pravo je zlato pronašao na brežuljcima Zapadne Virginije tog posebnog dana.
Summerred je kanadska sorta nastala križanjem sorti McIntosh i Golden Delicious 1964. godine, te se ubraja među najbolje ljetne sorte.
Jerseymac je aromatična jabuka. Meso je fine teksture, sočno i slatko kiselog okusa. Odlična je jabuka za jelo i kuhanje.

Jabuka Zlatna Zimska Parmenka - stara sorta Mnogi se nostalgično sjećaju nekih starijih sorti jabuke kojih više nema na tržnicama i u trgovinama. Jedna od takvih je Zlatna Zimska Parmenka, sorta porijeklom iz Engleske.
Možda najprepoznatljivija od svih jabuka i sigurno jedna od najpoznatijih, Granny Smith jedan je od najslavnijih izvoznih proizvoda Australije.

PS Ovo je dio podataka o jabuci iz istraživanja učenika petog razreda devetogodišnjeg obrazovanja jedne sarajevske osnove škole za projekat koji pripremaju pod jednostavnim nazivom "Jabuka"

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.