03

nedjelja

travanj

2011

SUNCOKRET

PRETRAŽI BLOG:

Custom Search

Suncokret je biljka koja lijepo izgleda pa se može koristiti za ukras. Zbog svoje osobine da se okreće za suncem, mnogima je simpatična i budi pozitivne asocijacije.
Naravno, zna se da je suncokret sasvim upotrebljiv i za prehranu, ne samo kao ukras.
To nije sve - suncokret je dobar čuvar zdravlja i može se upotrijebiti u nekoliko različitih svrha i kod nekoliko različitih problema. Evo nekih primjera:
Pored ostalih sastojaka, suncokret sadrži i inulin koji je učinkovit protiv gušobolja, promuklosti, upale pluća, bronhitisa kao i ostalih infekcija pluća i bronhija. Tinktura suncokreta rastvorena u vodi može se upotrijebiti za ispiranje usta prilikom upale grla, dušnika i krajnika, a pomaže i ispiranje odvarom od listova suncokreta. U jednoj litri vode desetak minuta kuha se šaka listova presječenih napola, zatim se pet minuta ostavi poklopljeno i procijedi.
Suncokretovo ulje ne služi samo za hranu. Ako imate grčeve u nogama, suncokretovo ulje možete upotrijebiti za masažu. Preporučuje se masaža mišića nogu dva do tri puta dnevno. To pomaže da se grčevi smanje, a ublažava i reumatične bolove i bolove nastale zbog artritisa.
Kad se radi o prehrani, suncokretovo ulje, u raznim količinama, je veoma preporučljivo. Ono sadrži višestruko zasićene masne kiseline koje su važne za zdravlje krvnih sudova., ai učinkovito je u snižavanju kolesterola u krvi.
Suncokret se može koristiti iu kozmetičke svrhe. Za to je potrebno brašno od sjemena suncokreta pomiješano s vodom, koje se nanosi na lice i dekolte služeći za čišćenje lica i neku vrstu kao pilinga. (Bilo bi lijepo kad bih znala kako dobiti brašno od suncokreta. Ako ko zna nek ostavi komentar.)
Ako vam je koža masna, prethodnu smjesu pomiješajte s vodom od lavande, ako je suha - s nevenovom vodom, a ako je osjetljiva - s ružinom vodicom.

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.