03

nedjelja

travanj

2011

HREN

PRETRAŽI BLOG:

Custom Search

Hren ( Cochlearia armoracia )


Prisutan je u svim zemljama svijeta. Korijen hrena upotrebljava se samo u svježem stanju.
Ljekovitost: Hren je jedan od najzdravijih začina i šteta je što se malo koristi. djeluje povoljno na obnavljanje oštećenih bakterija( disbakterija9 i pomaže kod poremećaja u radu gušterače. Posebno se preporučuje kao začin za oboljele od šećerne bolesti, a ujedno je za njih i ljekovit. Ako ga koristimo umjereno, ali redovno, pomaže pri savladavanju proljetnog umora, kada nedostaje vitamina C.
Ima jako antibiotičko djelovanje, nalik penicilinu. Zbog toga tinktura od hrena djeluje na rane koje slabo zacjeluju, posebno kada iz njih izrasta divlje meso; ne samo da trenutno ublažava bol, već i liječi.
Hren i svježi začini na bazi hrena otklanjaju asmatične tegobe i jak kašalj i stvaranje sluzi u bronhijama, odnosno plućima. Ako se uzima sa medom ili šećerom, djeluje na rastvaranje sluzi i ublažava kašalj. pomaže kod katara, asmatičnih stanja, kašlja tuberkolznih bolesnika.
Ubrzava izlučivanje urina, a pošto uništava bakterije, dezinficira cjelokupni mokračni sistem (bubrezi, bešika, polni organi). Međutim, ne smiju se odjednom koristiti velike količine, jer uslijed nadražaja bubrega može da izazove krvarenje. Svježe iscijeđen sok hrena pomaže u uništavanju koli bakterije.
uzimanje malih količina hrena, i to 15-20 kapi tri puta dnevno između glavnih obroka, veoma je dobar lijekkod upale debelog crijeva i svih crijevnih oboljenja koja zbog lošeg varenja pružaju dobru podlogu koli bacilima. Time se ujedno otklanjaju popratne pojave kao što je nadimanje, tromost crijeva i prolivi.
Oblog od kaše svježe naribanog hrena stavljen na zatiljak liječi glavobolju. Kašasti oblog stavljen na odgovarajuće dijelove tijela, otklanja nervne bolove, išijas, neuralgične bolove nogu, koljena, leđa i ramena, kao i bolne teškoće sa želucem i čirom na želucu. kašasti oblog se ostavi sve dok na prekrivenom dijelu kože ne nastupi peckanje. Poslije toga se crvenilo kože premaže kremom koja smanjuje pečenje i pomaže kod epitalizacije kože...

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.