03

nedjelja

travanj

2011

ZOB

PRETRAŽI BLOG:

Custom Search

Ostali nazivi: ovas, ovjes, pir, pitoma, silj, siljevina, usjevna zob.
Porodica: Gramineae. (Trave).
OPIS: Zob ima mnogo kalijevih soli, škroba i šećera. Iz oljuštenih zrna dobivaju se zobene pahuljice, zobena kaša i zobeno brašno. Sve je to lahko probavljiva hrana za djecu i bolesnike. Oljuštena zob i danas se koristi za dobivanje zobene sluzi kojoj je svrha da pokuša nadomjestiti želučanu i crijevnu sluz. Za čovjekovu prehranu zob postaje vrlo važna biljka pošto ima veliku hranjivu vrijednost i veoma mnogo masti, po količini bjelančevina zob je najhranjivija žitarica. Samonikle vrste su A. sterilis i A. barbata, koje su ujedno i korovne biljke. Zob je biljka koja se ubraja u porodicu trava. Njen sadržaj visokovrijednih materija koji se sastoji od: joda, klora, fosfora, magnezija, kalija, mangana, cinka, bakra, niacina, biotina, te vitamina. Odlične su zobene pahuljice, koje se prelijevaju vrelim mlijekom ili juhom, i jedu u kombinaciji sa drugim namirnicama. Preporuka je da se zob kuha 2-5 minuta, jer se u ovom intervalu ne gubi ništa od njene hranljive vrijednosti, a postaje lahko probavljiva.
U slučajevima šećerne bolesti, zob se pokazala kao vrlo uspješna. Redovnim uzimanjem zobi u prehrani, zapravo zobenom kurom koju treba provoditi duže vrijeme, dolazi do opadanja šećera u krvi.
Napomena: nikada ne odlijevajte vodu u kojoj ste kuhali zob! U njoj se nalaze mnoge važne tvari.
Ljekoviti dijelovi biljke: za lijek koristi se sjeme - zrno i slama za vrijeme žetve i neposredno prije žetve.
Ljekovito djelovanje: zob je neobično važna u dijetalnoj ishrani bolesnika. U sebi sadrži sve važnije vitamine i minerale. Koristi se za liječenje malokrvnosti, raznih kataralnih upala probavnih organa, a djeluje na regeneraciju cjelokupnog organizma. Kupelji pripremljeni od zobene slame veoma su korisne u bolestima bubrega, bubrežnih kamenaca i gihta, zatim kod svih reumatičnih poteškoća, kod križobolje, kočenja svih vrsti te kod bolesne jetre, žuči .. Zob je dobro koristiti u ishrani jer potpomaže stvaranje krvi, jača zube i kosti, podstiče rad mozga, rast kod djece i jačanje mišićne mase kod odraslih. Zbog lakoće s kojom se probavlja, zob se preporučuje oboljelima na želucu, a isto tako i osobama sa bronhalnim smetnjama. Slaboj djeci i iscrpljenim osobama uopće, zob se preporučuje: treba da je uzimaju svakog dana, u obliku kaše ili drugačije.
Zbog jednostrane prehrane zobenim pahuljicama može doći do nestašice vitamina D!, što pogoduje rahitisa, te treba obratiti pažnju na to kod dojenčadi i male djece. Ako zrno zobi dobro skuhamo, od njih ćemo dobiti onu snagu koja se krije u njima.
Poznato je da zob konjima daje snagu. Indijski liječnici još i sada upotrebljavaju uvarka običnih zrna zobi (oats), u kurama koje se primjenjuju radi odvikavanja od opojnih droga. Tako se zob počela ponegdje i upotrebljavati kod odvikavanja od pušenja, i to je moguće.
Broj popušenih cigareta se bitno smanjuje kad se počne jesti ekstrakt zobi, a djelotvornost se osjeća još mjesec-dva nakon prestanka uzimanja lijeka.
Zrna zobi ne upotrebljavaju se izvana; kao dodatak za kupelji pri oboljenju zglobova ili reumatizma upotrebljava se zobena slama, uglavnom zbog kremične kiseline. Zobena slama inače djeluje kao preslica ali mnogo slabije. Prednost joj je što je jeftina. Za neke ženske bolesti upotrebljava se kao kupelj u sjedećem položaju.
Jedna šalica zobi (porcija kuhane zobene kaše) ili šoljica i po zobenih pahuljica sadrže 88 kcal i 4 g masnoće, te smanjuju holesterol za 5%.
Jedini lijek i prvo i osnovno pravilo kod celijakije je bezglutenska dijeta koja traje cijeli život. To znači da se iz prehrane izbacuju sve namirnice koje u sebi sadrže žitarice: pšenicu, raž, ječam. Najnovija istraživanja pokazuju da zob nije štetna za oboljele od celijakije.
Osobe alergične na mlijeko i mliječne proizvode, te vegetarijanci mogu zobene pahuljice preliti sojinim, rižinim ili ječmenim mlijekom.
Konzumiranje cjelovitih žitarica, prema nekim istraživanjima još je nedovoljno, pa je usvajanje novih prehrambenih navika za doručak dobar početak za to. Svi zajedno, od male djece, adolescenata, ljudi u srednjoj i trećoj dobi, mogu biti samo na dobiti, jer su cjelovite žitarice izvrstan izvor biljnih vlakana i rezistentna škroba, a ujedno i dobar način unosa proteina biljnog podrijetla. Žitarice, poput zobi, palente, riže, ječma i heljde bogate su vitaminima, uključujući vitamine B skupine, vitamin E, te mineralima - željezom, magnezijem, Selenijom i cinkom. Cjelovite žitarice bogate su važnim nutrientima i fitokemijskim sastojcima koji promoviraju zdravlje, te pomažu u prevenciji mnogih bolesti.
Osobama koje su izložene intelektualnom naporu također će odgovarati namirnice niskog glikemičkog indeksa, jer će ih vremenski dulje činiti energičnije. Zobene pahuljice su najdragocjenije - najhranjivija jelo za iscrpljene ljude.
RECEPTI:
Čaj od oljuštenih zrna upotrebljava se kod bolesti želuca, crijeva i pluća, a oblozi od zobene kaše stavljaju se na čireve.
Pripravljanje zobi za prehranu je uistinu jednostavno: u hladnoj vodi 6-8 puta operemo litru zobi, a zatim je u 2 litre vode kuhamo tako dugo dok se ne smanji na polovicu, au uvarak umiješamo 2 žlice meda i ostavimo da još neko vrijeme vrije.
Takav napitak od zrnja zobi daje snagu, a to djelovanje temelji se na kiselini koja podstiče izmjenu tvari i jača vezivno tkivo i djeluje kao tonik. U zobi postoji indol-alkaloid koji smiruje (kao sedativ), i pomaže da lakše zaspimo. Doduše, već se dugo zna za to umirujuće djelovanje zobi odnosno ekstrakta cvijetova i cijele svježe biljke, ali su mišljenja različita.
Kupelj u sjedećem položaju dobro djeluje kod bolesti koje uzrokuje giht.
Bubrege i kamence liječio je Kneipp kupeljima uz dodatak zobene slame.
Zob smanjuje šećer u krvi, a isto tako i kruh od čitavog zrna. U Zob je dakle vrlo važna u dijetalnom liječenju šećerne bolesti, uklanja otrovne tvari iz tijela, bistri duh i obnavlja organizam. Sadrži sve vitamine iz skupine «B».
Kod povećanih jetra dolazi u obzir kupelj od zobene slame.
Za osobe koje žele izgubiti na tjelesnoj težini, kao i za one s kardio-vaskularnim bolestima općenito su dobre žitarice niskog glikemičkog indeksa. Zob, koja ima glikemički indeks 42 (245 g kuhana s vodom), je idealna i za dijabetičare.
Dobar izbor za njih je i prepečeni hljeb s grožđicama, jabuka, nekoliko marelica i narančin sok od 1 / 2 vode i 1 / 2 soka.
Čaj od još zelene slame hrana je za živce, bolesne bubrege, mjehur i reumu. Imamo li hladne noge, pomoći će kupelj od Zobova slame.
Vruća, gusta kaša od zobi stavlja se čireve da dozriju. Poznati su slučajevi kada je zob djelovala kod padavice i pomagala ljudima kod odvikavanja od morfija.
Od zobi sami možete napraviti odličan lijek za živce: nekoliko tek dozrelih stabljika zobi treba samljeti ili na drugi način usitniti, dobivenu zelenu kašu treba preliti toplom vodom i ostaviti da odstoji oko 2 minute, ocijediti i zasladiti medom, ovako pripremljen napitak ubrzo će smiriti živce .
Može se pripremiti i na drugačiji način: samelju se zobene stabljike s bobicama grožđa ili rozina (cvebe), prelije se toplom vodom, pusti da odstoji oko 2 minute, i onda ocijediti. Na taj način je napitak već zaslađen. A ako se pije duže vrijeme, živci se preporodi i smire dobivajući novu snagu.
Poslije žetve zobi sakupite slamu (iako ima slabije djelovanje), i koristite kao čaj protiv katara, kašlja, grozničavih stanja. Iako ne djeluje tako kao svježa biljka, ipak se ubraja među vrlo dobre prirodne lijekove.
Za dobar i zdrav doručak: 30 g zobenih pahuljica, voće po izboru, jedan nemasan jogurt, desertno žlicu bucinih sjemenki i 110 ml sojina ili kravljeg mlijeka. Zobene pahuljice prelijte mlijekom, dodajte voće, jogurt i sjemenke
Kupanje djece u uvarku od zobene slame uklanja nedostatni rad kože.
Homeopatija upotrebljava izvrstan lijek za živce iz soka zelene zobi pod imenom «Avena sativa», što je ustvari i latinski naziv za zob.
Lijek se dobiva iz zgnječenog soka zobenih stabljika u cvatu, a uzima se u kapljicama. Osobito za djecu i osjetljive ljude izvanredan je lijek za živce.
Sa ekstraktom korijena ginsenga («Ginsavena») pouzdano krijepi živce.
Zob je najdjelotvornija dok cvate, u zrnu ima mliječnog soka; tko se liječi zobenim napitkom, otklanja neuroze i tegobe izazvane oboljenjem želuca i probavnog trakta.
Zdrava namirnica koju su naši stari često koristili u prehrani i liječenju bolesti bila je zob - tonik za živce koji usto i jača tijelo. Zob je jedan od najboljih lijekova za oporavak živčanog sustava, a koristio se u liječenju tjeskobe, malaksalosti i živčane iscrpljenosti. Opuštajuće osobine zobi dokazuje i tradicionalni recept za ljude koji pate od nesanice: treba spavati na madracu napunjenim zobenim ljuskama. Budući da je lako probavljiva zob je pogodna tijekom kroničnih bolesti ili oporavka. Zobena kaša sa začinima, šećerom, limunom ili vinom prastaro je jelo za bolesne i starije osobe. Na glasu je i kao sredstvo za liječenje neplodnosti i impotencije. Novija istraživanja pokazala su da zobeno vlakno može znatno smanjiti količinu kolesterola u krvi, pomoći u borbi bolesti srca, povišenog tlaka, pretjerane debljine, proširenih vena i hemoroida.
Kad imamo pokvaren želudac, u pravilu ćemo najprije pripremiti zobenu supu jer će pomoći u rješavanju tegoba s probavom.
Protiv kolesterola dnevno pojesti 100 grama posija od zobi, čime se smanjuje količina kolesterola u krvi za 15 posto.
Kaša: staviti pet kašika zobenih pahuljica u pola litre kipuće vode. Pustiti da kuha 2-5 minuta, zatim odmaći s vatre i pustiti da stoji dok ne upije svu vodu i nabubri. Poslije toga, dodavati po želji razlicite sastojke - jogurt, med i slično. Kaša se može pripremati i sa kipućim mlijekom ili juhom.
Sredstvo za jačanje: jedan kg neoljuštene zobi dobro se ispere i skuha u tri litre vode. Procijediti i piti ovu tekućinu, zaslađenu medom.
Kupke: kao obično, za njih se koristi cijela zob i zobena slama. Pomažu kod umora, bolesti bubrega te kod kožnih bolesti.
Zob u novije vrijeme zovu i «alternativna Viagra» jer djeluje kao afrodizijak - što je još uvijek upitno! - Odnosno pojačava rad testosterona u organizmu a samim tim je preporucuju za one koji imaju povećanu prostatu.

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.