26

subota

ožujak

2011

malinom spriječite rak...

PRETRAŽI BLOG:

Custom Search

Elaginska kiselina djeluje na maligne ćelije koje se umnožavaju velikom brzinom, tako što ih usporava iu određenoj koncentraciji potpuno sprječava njihovu diobu.

Jagodičasto voće malina sadrži elaginsku kiselinu koja blagotvorno djeluje na ćelije koje su oštećene rakom. Pored elaginske kiseline, i drugi njeni sastojci, antocijanini i polifonoli, imaju preventivno djejstvo protiv ove rasprostranjene bolesti. Preventive radi, dovoljno je dnevno pojesti 130 grama ovog jagodičastog voća.

I smrznuta malina zadržava elaginsku kiselinu od svježe voćke, budući da se u plodu maline nalazi tri puta veća količina elaginske kiseline u odnosu na sok maline. Amerikanci su već proizveli tabletu sa osušenom malinom.
Ova kiselina izaziva programiranu smrt malignih ćelija i blokira oštećenje DNK, odnosno ima antimutageno djejstvo. Najvažnije je to što elagenska kiselina ne djeluje na normalne ćelije zadužene za imunološki zadatak u organizmu, zapravo-ne ubija ih.

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.