03

nedjelja

travanj

2011

VODA...

PRETRAŽI BLOG:

Custom Search

Piti dovoljno vode, znači raditi najbolju stvar za svoje zdravlje, izgled i tjelesnu kondiciju.
Sjajna koža
Razni vanjski utjecaji mogu isušiti kožu i ona onda ispuca. Odgovarajuća hidratacija može pomoći koži da se bori protiv loših vremenskih utjecaja, da ostane zdrava i svježa u svakom godišnjem dobu. Voda hidratizira stanice i čuva vlažnost površine kože. Ona, također, ispire toksine, koji se bez nje talože na koži i doprinose njenom sivom i žućkastom izgledu. Isti princip vrijedi i za kosu koja s dovoljno vode u organizmu postaje mekša i sjajnija.
Gubljenje viška kilograma
Mišići koji nisu dovoljno opskrbljeni vodom gube na svojoj snazi i rade manje efektivno. Kada našem tijelu damo dovoljne količine vode, i mišići, ne samo da bolje rade, već mogu pojačati metabolizam za nekoliko postotaka. Pijenje vode tijekom dana ispunjava trbuh bez viška kalorija i smanjuje želju za grickalicama između obroka.
Jasno razmišljanje
Voda je hrana za mozak više nego je to ijedna druga namirnica. Oko 85% našeg mozga je tekućina. Kao i mišići, i mozak zahtijeva veliku količinu vode za dobro funkcionisanje. Glavobolje i vrtoglavice su neki od prvih znakova da našem organizmu nedostaje vode. Čak postoje dokazi da nakon produžene izloženosti dehidraciji moždane stanice počinju se smanjuju.
Što je dehidracija?
Dehidracija nastupa kada naše tijelo gubi tečnosti više nego što prima. To stanje može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.
Kako znamo jesmo li dehidrirali?
Žeđ nije najbolja mjera potrebe našeg organizma za vodom. Do vremena kada osjetimo žeđ, već možemo biti dehidrirani. Značajan pokazatelj potrebe za vodom je boja urina. Tamnožuta boja urina je pokazatelj dehidracije, dok je svijetao, čist urin pokazatelj dobre uravnoteženosti.
Uobičajeni simptomi dehidracije su:
- Žeđ ili suha usta;
- Pospanost;
- Smanjeno izlučivanje urina;
- Slabost;
- Glavobolja;
- Vrtoglavica.
Kako spriječiti dehidraciju?
* Odaberite vodu
Pića koja sadrže kofein ili ahkohol, mogu izgledati osvježavajuće kada ste žedni, međutim, ona izazivaju učestalije mokrenje i povišen gubitak tekućine pa je zato najbolje, odnosno najzdravije izabrati vodu da vam utoli žeđ.
* Pijte vodu i kad niste posebno žedni
Odrasli prosječno gube 2,5 l vode tijekom jednog dana. Zato je naročito važno da se proces nadoknade vode u tijelu neprestano odvija. U prosjeku trebalo bi popiti 8 čaša vode tijekom dana, ali ta količina se mijenja u zavisnosti od naših individualnih karakteristika, godina, spola i nivoa fizičke aktivnosti.
* Nosite vodu kud god idete.
Naviknite se da u flaši nosite sa sobom vodu kad idete na posao, u šetnju ili vožnju autom. To će vam pomoći da unesete određenu količinu vode u tijelo na prvi znak žeđi.
* Popijte čašu vode uz obrok
Voda pomaže prilikom varenja hrane i apsorbuje se zajedno s hranom, tako da su obroci odlično vrijeme za snabdijevanje organizma tečnošću.
* Ne zaboravite na hranu
Oko 30% vode unosimo hranom, a taj postotak možemo još povećati uzimanjem hrane koja sadrži velike količine vode, kao što je voće, naročito citrusno, salate i juhe.

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.