03

nedjelja

travanj

2011

VIŠNJE

PRETRAŽI BLOG:

Custom Search

Vrijeme je sazrijevanja višnji. Ne propustite ih.
Višnja je sakupila dovoljno bodova da uđe u kategoriju super-hrane. Njezine korisne tvari ne gube se niti nakon uobičajenog procesa prerade, tako da će i sušena, smrznuta ili konzervirana imati određenu antioksidativnu vrijednost.
Najzdravija je sirova. Glavni pigment je crveni antocijan kojeg sadrži više i od kupina, ribizli i jagoda, izvor je beta karotena - sadrži ga 19 puta više od borovnica i jagoda; sadrži melatolin - tvar koja djeluje antioksidativno i jedan je od važnih regulatora srčanog ritma i procesa spavanja; također, ubrzava oporavak nakon operativnih zahvata.Korisna forma crvenog pigmenta koja postoji u njoj, uopće se ne nalazi, naprimjer, u borovnicama. Crvena boja daje ovom voću iznimne zdravstvene osobine: pruža zaštitu od bolesti srca i krvožilnog sistema, određenih vrsta raka, smanjuje mogućnost pojave dijabetesa i inzulinske otpornosti te pomaže u tretiranju i odgađanju poremećaja pamćenja, a pokazala se uspješnim i u smanjenju upalnih procesa i ublažavanju boli kod artritisa.
- Upotreba višnje iz kompota (hošafa) zamjenjuje količinu aspirina od 1,41 grama.
- Čaša soka od višnje je ekvivalent 0,3 grama aspirina, a smrznute imaju djelovanje kao 0,9 g aspirina.
- Čaša soka godi zglobovima; zdjela plodova je za

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.